Soorten brugklassen:

Havo/vwo
Als je in een havo-/vwo-brugklas zit, word je tijdens het schooljaar voorbereid op de keuze havo of vwo. De school geeft je daarover advies, maar je maakt in principe samen met je ouders uiteindelijk zelf de keuze.

Waar hangt die keuze vanaf?
- de gegevens van je rapporten
- het advies van jouw docenten aan het eind van het schooljaar
- het overleg met je ouders

Gymnasium
In de eerste klas krijg je al Latijn en Romeinse cultuur. In de tweede klas komt daar Grieks en Griekse cultuur bij. Als je tenminste één van de klassieke talen tot aan het eindexamen volhoudt krijg je een gymnasium- diploma. Je kunt ook als je wilt TTO-gymnasium gaan doen. Je maakt ook nog eens excursies die andere kinderen niet gaan maken. In de eerste klas ga je bijvoorbeeld naar Oriëntalis in Nijmegen.

Cambridge Engels op havo/vwo en Gymnasium
We willen je graag goed voorbereiden op de toekomst. In jouw leven ga je veel te maken krijgen met mensen uit andere landen. Dan zou het fijn zijn als je de Engelse taal dan goed kunt lezen, schrijven en spreken. Ook zijn veel studies na het Mencia in het Engels. In bijna alle studies wordt in ieder geval met Engelstalige boeken gewerkt.
Vanaf de brugklas gaan we kijken of je op kunt voor een Cambridge examen. Tegen het einde van het jaar krijg je dan een advies of het verstandig is om met Cambridge Engels door te gaan. Als je wil kun je dan vanaf klas 2 een extra uur Engels krijgen om je voor te bereiden op dat examen. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden.
Vanaf klas 4 bieden we je ook de gelegenheid om een extra examen voor Duits (een Goethe Zertifikat) of Frans (van DELF-Scolaire) te maken. Zo zie je maar dat je op Mencia goed voorbereid de wereld in gaat.
(zie ook: Internationalisering).

Tweetalig Onderwijs ofwel TTO
Tweetalig onderwijs is op vwo-niveau. Je kiezen voor TTO-atheneum of TTO-gymnasium. Je gaat dan bij de helft van de vakken, vanaf de brugklas tot en met 6 TTO, bij ongeveer de helft van de lesuren in het Engels spreken en leren.
Daarnaast heb je ook nog eens meer lessen voor het vak Engels.
Je hoeft niet bang te zijn dat je het Nederlands verleerd. De andere helft van de vakken zijn gewoon in het Nederlands

Maar je leert er niet alleen heel goed Engels spreken en schrijven.

Ieder jaar neem je met je klasgenoten deel aan

meerdere TTO-activiteiten. Daarbij kun je denken aan een week op reis naar het buitenland, een uitwisselingen met scholen uit verschillende Europese landen en excursies.